De ce numesc această dezbatere ridicolă, dacă nu chiar infantilă? Pentru că, de fapt, toate partidele știu că o asemenea reformă, care să ducă la economii substanțiale la buget și să consacre principiul contributivității, nu sunt în stare să facă. Ele habar n-au cum s-ar putea face să se reducă pensiile necontributive, iar proiectul de lege trimis în Parlament este de un ridicol absolut în această privință.
Să explicăm prietenilor noștri de pe Facebook ce înseamnă efortul bugetar al pensiilor necontributive. Din cele cca 12 miliarde de lei pentru anul ăsta, plătiți de la bugetul de stat, cam 10, 5 mld o reprezintă pensiile (unii le zic de serviciu) ale armatei și internelor, în proporții egale. La asta se adaugă 1,2 miliarde lei pensiile speciale ale celor cca 4800 de magistrați, a căror pensie medie urcă la peste 20 000 de lei (în timp ce pensia medie de asigurări sociale e de sub 1800 de lei, iar 1,3 milioane de pensionari primesc pensia minimă de cca 1000 lei). Ar mai fi câteva sute de milioane de lei piloții, parlamentarii, primarii și funcționarii parlamentari, corpul diplomatic, Curtea Constituțională și Curtea de Conturi”, a explicat Vosganian.
Ultimul lucru care ne lipsește acum este un conflict cu Armata, în condițiile în care și așa românii nu prea se înghesuie să se facă ofițeri și subofițeri de armată, iar emigrația în rândul ofițerilor a devenit preocupantă.
Un lucru, însă, e cert și toată lumea îl știe, inclusiv cei care răcnesc ca din gură de șarpe să se renunțe la necontributivitate: pensiile acestea nu pot deveni contributive. Ele vor continua să fie plătite de la buget. Dacă nu din alt motiv, măcar din acela că bugetul de asigurări sociale, care primește deja subvenții de peste 10 miliarde de lei, nu are de unde să le plătească. Să spui că vrei să mărești cheltuielile bugetului de asigurări sociale cu pensiile militarilor și magistraților, în condițiile în care n-ai destui bani nici să le achiți pe cele care sunt în plată, e de râsu’-plânsu”, a completat Varujan Vosganian.